Ποιοτικός δεσμός πατέρα - παιδιού

Ο ρόλος του πατέρα στη δημιουργία ενός υγιούς, σωματικά και ψυχικά μωρού, είναι πολύ μεγάλος. Οι πατεράδες οφείλουν να είναι στοργικοί με το μωρό απο την αρχή της εγκυμοσύνης, να είναι παρόντες στον τοκετό αλλά και να είναι ενεργοί μετά τον ερχομό του βρέφους στη ζωή τους. 


Ο δεσμός πατέρα - παιδιού ξεκινά απο όταν το μωρό είναι έμβρυο στην κοιλιά της μαμάς. Από εβδομάδων το έμβρυο ξεχωρίζει τη φωνή και το άγγιγμα του μπαμπά του. Η φύση λοιπόν μερίμνησε να δημιουργεί ένα δυνατό δεσμό μεταξύ μπαμπά - παιδιού απο πολύ νωρίς. Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός δεν είναι υπόθεση 2 αλλά 3 ατόμων. Γι'αυτό οι πατεράδες θα ήταν καλό να είναι δίπλα στις γυναίκες τους την ώρα του τοκετού, να τις εμψυχώνουν και να τις βοηθήσουν να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους, το οποίο πρέπει να υποδεχτούν και οι 2 γονείς.  

Με τον ερχομό του μωρού στη ζωή τους, οι πατεράδες πρέπει να είναι κοντά στο μωρό, να ασχολούνται μαζί του, να του αλλάζουν πάνα, να το κάνουν μπάνιο αλλα και να του δίνουν χάδια και αγκαλιές.  Τα χάδια παράγουν την ορμόνη ωκυτοκίνη, η οποία ονομάζεται και ορμόνη "συναισθηματικού συνδέσμου" γιατί δημιουργεί αισθήματα οικειότητας. Το μωρό νιώθει κοντά στον μπαμπά του ακούγοντας τη φωνή του, μυρίζοντάς τον, βλέποντας τις εκφράσεις του και νιώθοντας τις αγκαλίες και τα χάδια του.


Ο ποιοτικός δεσμός μεταξύ πατέρα και μωρού λοιπόν, βοηθά το βρέφος να αναπτύξει αυτοπεποίθηση, σταθερότητα, ασφάλεια και αισιοδοξία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

" Τραγουδήστε με τα μωράκια σας! Πώς να βοηθήσετε την ανάπτυξη των λεκτικών και ακουστικών ικανοτήτων τους"

Η πρώτη φορά που ένιωσα το μωρό μου

Πότε να ετοιμάσω τη βαλίτσα τοκετού;