" Τραγουδήστε με τα μωράκια σας! Πώς να βοηθήσετε την ανάπτυξη των λεκτικών και ακουστικών ικανοτήτων τους"


Τα μωρά λατρεύουν τα τραγούδια, ειδικά το να ακούνε τον ήχο της φωνή σας. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να βοηθήσετε την ανάπτυξη των λεκτικών και ακουστικών τους δεξιοτήτων.
Η φωνή σας είναι η αγαπημένη μουσική για τα μωράκια σας…. Επομένως τραγουδήστε τους, ακόμα και αν νομίζετε ότι δεν τραγουδάτε καλά. Το μωρό σας δεν θα σας κρίνει! Όταν τραγουδάτε, κλείστε το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση έτσι ώστε το μωρό να μπορεί να ακούει τη φωνή σας. 


Δεν χρειάζεται να τραγουδάτε παιδικά τραγούδια, μπορεί να είναι οτιδήποτε. Αν σας αρέσει ένα τραγούδι τότε και το μωράκι σας θα ευχαριστηθεί να το ακούει από εσάς. Μην ανησυχείτε αν δεν ξέρετε παιδικά τραγούδια. Τραγουδήστε αυτά που ξέρετε.


Κοιτάτε το μωράκι σας καθώς τραγουδάτε και δείτε πώς αντιδρά στο τραγούδι. Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα μέσα από το παιχνίδι, επομένως μετατρέψτε τα τραγούδια σε διασκέδαση. Αλλάξτε τον τόνο της φωνή σας, προσθέστε κινήσεις καθώς τραγουδάτε και αλλάξτε τους στοίχους για παράδειγμα αναφέρετε στο τραγούδι το όνομα στο μωρού σας, το δικό σας ή όποιου άλλου θέλετε.
 



Όταν το μωρό σας είναι κουρασμένο ή αναστατωμένο τραγουδήστε το αγαπημένο του τραγούδι με ήρεμο τόνο και σιγά για να το ηρεμήσετε. Όταν το μωρό σας δείχνει ότι συμμετέχει στο τραγούδι, δείξτε ότι το παρατηρήσατε δίνοντας πιο πολύ ενθάρρυνση είτε με τα λόγια, είτε με το τόνο της φωνή σας (πιο ενθουσιώδης) είτε με τις κινήσεις σας και τις εκφράσεις του προσώπου σας. Και τέλος αν το παιδάκι σας μόλις έχει αρχίσει να μιλάει ακούστε και παρατηρήστε το πώς αντιδρά στο τραγούδι και τη μουσική.


Γράφει η Μπελίνα Λούβρου


Εγγεγραμμένη Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών & Εφήβων MBACP 
(Α.Μ.: 238718)
The Healing Stars, Play Therapy and Parenting Support
Εθνικής Αντιστάσεως 9, KWS Court, Διαμέρισμα 303,
Λεμεσός, 3022
Τηλ: +357 99 874917    
Web: www.thehealingstars.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η πρώτη φορά που ένιωσα το μωρό μου

Όλα όσα πρέπει να περιέχει η βαλίτσα μαιευτηρίου.